Unlu ve şerbetli bir tatlı olan Karakuş baklava gibi bilinen şerbetli tatlıların aksine çok daha hafiftir. Yoğurtlu ve tumurtalı hamuru pişirirken kabardığı için çok fazla şerbete ihtiyaç duyulmaz. Ortaya yumuşak, hafif ve nefis bir tatlı çıkar. Üzerine süsleme için kullanılan Antep fıstığı ise yoğun tadıyla bu tarifi bambaşka boyutlara taşıyacaktır.
Malzemeler:
1 adet orta boy yumurta
Yarım bardak yoğurt
Yarım bardak ılık su
Üç yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke
Bir tutam tuz
Dört bardak un
Üç bardak şeker
Üç bardak su
Limon suyu
Tarif
Soğumaya vakit bulması için tarife şerbeti hazırlayarak başlamalısınız. Üç bardak ve üç bardak suyu bir tencereye alıp altındaki ateşi açın. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başlayınca 20 dakika kadar bekleyin. Ateşi söndürdükten sonra limon suyunu ekleyerek tekrar karıştırın, üzerini kapatarak soğumaya bırakın.
Şerbet soğurken hamuru hazırkamaya başlayabilirsiniz. Yumurta ve zeytinyağını birlikte çırpın. Ardından yoğurt ve sirkeyi ekleyin. Hepsi homojen olarak karıştıktan sonra unu kabartma tozu ve tuz ile birlikte eleyerek ekleyin, topaklanma kalmayıncaya kadar karıştırın. Ortaya çıkacak yumuşak hamuru bir süre yoğurun.
Hamuru 6 parçaya ayırın. Bu parçalara yuvarlak bir şekil verdikten sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamur parçalarının altına ve üstüne nişasta serperek oklava yardımıyla olabildiğince ince bir şekilde açın. Toplamda altı adet yufka elde etmiş olacaksınız. Yufkaları aralarına dövülmüş ceviz serperek katlayın. Tek tek katladığınız yufkaların birkaç parmak kalınlığında olması gerekecektir. Yelpaze gibi katladığınız yufkaları kenarlarında sıkın.
Yağı bir tavaya alın ve altını açın. Kızgın yağda katlanmış cevizli hamurları altın rengi alıncaya kadar kızartın. Sıcak tatlıları kağıt havlu yayılmış bir tabağa alıp yağını süzün. Hâlâ sıcakken soğuk şerbetin içine atın, fazla beklemeden çıkarın ve soğumasını bekleyin. Soğuyunca servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler