Tarifi Malzemeler:
6 adet orta boy girit kabağı
1 su bardağı pirinç
1 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/2 limonun suyu
Yapılışı:
Kabakların Hazırlanması:Girit kabaklarının üst kısmını kapak gibi kesin ve içlerini dikkatlice oyun.İç kısımlarını ziyan etmeyin, dolmanın iç harcında kullanacağız.
İç Harcın Hazırlanması:
Pirinci yıkayıp süzün.Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.Kabakların oyduğunuz iç kısımlarını küçük küçük doğrayın.Bir tavada zeytinyağının yarısını ısıtın, soğan ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.Doğranmış kabak içlerini, rendelenmiş domatesi ve salçaları ekleyip karıştırın.Yıkanmış pirinci ekleyin, 2-3 dakika daha kavurun.Kıyılmış maydanoz ve dereotunu, kuru naneyi, karabiberi, tuzu ve kırmızı pul biberi ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.Dolmaların Hazırlanması:Kabakların içlerini hazırladığınız harç ile doldurun ve üstlerine kesilmiş kabak kapaklarını kapatın.Tencereye dizin.
Pişirme:
Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine limon suyunu ve kalan zeytinyağını gezdirin.Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.Önce yüksek ateşte kaynatın, sonra kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 30-40 dakika).
Servis:
Dolmalar piştikten sonra biraz dinlendirin.Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.Girit kabağı dolması,
Akdeniz mutfağının hafif ve lezzetli bir örneğidir.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler